Alina Țurcanu: „există şi un soi de comoditate a jurnaliştilor care acceptă tacit să facă ceea ce îi zice patronul.”
Centrul pentru jurnalism independent a lansat astăzi în premieră un index al libertății presei din ţările Parteneriatului Estic. Potrivit studiului, presa din Moldova este parţial liberă. Moldova ocupă locul doi, după Georgia la capitolul libertatea presei. La coada clasamentului se situează Azerbaidjan şi Belarus.
Experţii constată, în general, că 2009 a fost un an de cotitură pentru presa din Republica Moldova. Odată cu venirea la putere a forţelor pro-democratice presa poate fi considerată una parţial liberă, cele mai importante lacune fiind aplicarea defectuoasă a legilor care reglementează domeniul presei, dar şi lipsa de transparenţă a proprietăţii mass-media. Centrul pentru Jurnalism independent a transmis recent Parlamentului un proiect de lege care ar obliga instituțiile media să-şi declare stăpânii. Examinarea acestuia însă ar putea fi trăgănată spune directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei:
x „Mai ales în Parlamentul nostru în care sunt cel puţin opt persoane care au proprietăţi importante în domeniul media. Ei cu siguranţă dacă nu direct, atunci indirect se vor împotrivi adoptării unor amendamente care să-i pună la punct, în sensul declarării acestor proprietăţi.”
O altă problemă care se constată în raport este concentrarea mai multor instituţii media în mâinile unui proprietar. Din nou Petru Macovei:
„Trebuie să fie modificată legislaţia pentru a evita concentrarea. Din păcate, guvernarea ne-comunistă de după 2009 a călcat în străchini şi a modificat Codul Audiovizualului în aşa fel încât o persoană juridică poate deţine cinci licenţe, nu două cum era pe timpul comuniştilor. Acest lucru a dus la înrăutăţirea situaţiei pe piaţa media şi a stimulat concentra