“Am ajuns să trăeiesc din pensia de handicapat a cumnatei mele”. Aşa ne-a spus unul dintre protestatarii de astăzi, angajat la Mechel Târgovişte. Muncitori sau şomeri, cu toţii se vaită că patronatul rus nu şi-a respectat niciun angajament şi astfel s-a ajuns ca oamenii să nu primească nici bonurile de masă, nici salariile compensatorii şi drepturile cuvenite lună de lună.
Pentru că le-a ajuns cuţitul la os, oamenii au blocat, joi, pentru scurt timp DN 72, pe trecerea de pietoni, încercând astfel să atragă atenţia autorităţilor că aşa nu se mai poate.
“Au încercat să se deplasa mai mulţi pe trecerea de pietoni, blocând în acest fel circulaţia. Nu au fost violenţi”, a declarat col. Costel Gavrilă, inspectorul şef al IJJ Dâmboviţa.
Prefectul judeţului Dâmboviţa venit şi el la faţa locului, a încercat să îi liniştească pe oameni, spunându-le că va semnala problema lor la Guvern.
“Oamenii au ajuns la disperare. De fapt greşeala a plecat de la acest Mechel care nu a fost în stare niciodată să facă un dosar, sau nu au vrut. Au înlocuit termenii, în loc de accord înţelegere şi tot felul de lucruri la JOFM, care nu începlinesc condiţiile din lege”, a spus Victor Sanda, prefectul judeţului Dâmboviţa.
Combinatul a fost preluat de la statul român în 2002, pentru numai 2 milioane de dolari, de către firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel. Asta, în condiţiile în care numai un utilaj din seţcia „Forjă” valora atunci peste 12 milioane de dolari. Tranzacţia a fost efectuată pe vremea guvernării Năstase, iar în combinat mai lucrau 5.700 de angajaţi.
La sfârşitul lunii februarie a acestui an, toate activele deţinute de Mechel în România au fost vândute pentru aproximativ 52 de euro, companiei româneşti Nikarom SRL, care a achiziţionat combina