Vrâncenii care au lucrat în una dintre ţările Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European şi au fost disponibilizaţi pot solicita indemnizaţie de şomaj, în baza Regulamentelor 1408/71 şi 574/72. Potrivit informaţiilor date publicităţii de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), dacă această indemnizaţie este solicitată în România, persoanele în cauză trebuie să se adreseze fie ANOFM, fie agenţiilor judeţene de care aparţin cu reşedinţa sau domiciliul.
În situaţia în care indemnizaţia de şomaj este solicitată într-un alt stat membru, atunci solicitanţii se vor adresa instituţiei de asigurări de şomaj din regiunea în care şi-au desfăşurat activitatea sau, după caz, din regiunea în care îşi are sediul angajatorul lor.
Înainte de a solicita acordarea drepturilor în baza prevederilor în materie de şomaj ale Regulamentelor europene, trebuie să ştiţi că nu orice lucrător migrant este inclus în câmpul personal de aplicare a acestora. Astfel, în raport cu naţionalitatea, persoanele interesate trebuie să fie: cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European; refugiaţi şi apatrizi, care îşi au reşedinţa pe teritoriul unuia din statele menţionate mai sus. De asemenea, solicitanţii trebuie să aibă calitatea de lucrător (salariat sau independent) şi să-şi fi exercitat dreptul la libera circulaţie, mai exact să-şi fi desfăşurat activitatea, de-a lungul carierei profesionale, în cel puţin două state membre. „De exemplu, un lucrător care domiciliază în România, dar a lucrat numai în Ungaria, nu poate beneficia de prevederile Regulamentelor comunitare. În schimb, aceste prevederi sunt aplicabile dacă aceeaşi persoană, pe parcursul carierei sale profesionale, şi-a desfăşurat activitatea, de exemplu, în Ungaria, Italia şi România”, se precizează în materialul informativ dat publicităţii de ANOFM.