Este necesara cresterea prezentei operatorilor mari in punctele nationale de schimb de trafic IP intre retele (interexchange-uri) - aceasta este una dintre concluziile unui studiu efectuat de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) cu privire la interconectarea IP a retelelor de comunicatii electronice din Romania, pe baza unor intrebari transmise catre 30 de furnizori de internet. RCS&RDS, cel mai mare furnizor de internet din tara, nu a raspuns intrebarilor ANCOM. Interconectarea IP asigura interoperabilitatea retelelor si serviciilor operatorilor, in special pentru furnizarea de servicii de acces la internet, transmisii de date, a noilor servicii de transmisiuni video (IPTV, VoD, streaming video) si audio (VoIP nomadic).
Peste 70% dintre participantii la studiul ANCOM considera ca prezenta operatorilor mari in interexchange-urile nationale este o necesitate, pentru ca acest lucru ar permite incheierea acordurilor de interconectare de tip IP peering cu acestia (acorduri ce nu includ obligatia de a transporta trafic pentru o terta parte). In schimb, nu toti operatorii mari vad necesara prezenta lor in interexchange-urile nationale din motive operationale si comerciale.
In cazul schimbului unui volum mare de trafic, furnizorii prefera ca interconectarea sa se realizeze in mod direct. Pe de alta parte, interconectarea intr-un punct de interexchange este o optiune convenabila pentru furnizori in cazul unui volum mic de trafic schimbat.
In privinta acordurilor de interconectare de tip IP peering, cei mai multi operatori respondenti (76%) au optat pentru incheierea acordurilor sub forma de contracte scrise, care asigura un nivel satisfacator al calitatii serviciului si prin care pot fi stabilite aspecte precum procedurile tehnice de interconectare si tratare a congestiilor.
42% dintre respondenti spun ca s-au lovit