În noua legislaţie a timbrului de mediu, Guvernul a strecurat la articolul 8 şi autoturismele care provin din partaj printre cazurile de scutire de la plata timbrului de mediu.
Așadar, pentru a scăpa de această taxă, două persoane, fie rude, fie numai cunoștințe cumpără împreună un autoturism. Atunci când ajung în țară, merg la un notar și fac partajul în favoarea unuia dintre cei doi, astfel că acesta este scutit de plata taxei în cauză.
„De la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului 9/2013, în Tulcea au fost înmatriculate 472 vehicule dobândite în urma partajului, fără achitarea timbrului de mediu“, a precizat Tiberiu Nan, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor.
Mii de maşini înmatriculate fără taxă de mediu, cu decizie de la instanţă
Șeful Serviciului care se ocupă de înmatricularea vehiculelor a mai spus că problema taxei de mediu nu este apărută acum, de la ultima modificare (și a opta). Mii de mașini au fost înmatriculate fără plata acestor taxe (indiferent de denumirea ei), după ce proprietarii au primit câștig de cauză în instanță.
„Probleme pe linia compartimentului au fost ridicate de prevederile OUG 9/2013 şi actele normative subsecvente privind timbrul de mediu. Astfel că finalitatea taxei introduse în anul 2007, respectiv combaterea efectelor poluării provenite de la autovehicule prin constituirea unor fonduri destinate finanţării unor programe naţionale în domeniu, nu a fost atinsă nici măcar prin ultimul act normativ menţio-nat, deşi a suferit în timp opt modificări“, explică Tiberiu Nan, şeful SPCRPCÎV.
Acesta mai precizat că în perioada 2007-2013 serviciul tulcean a înmatriculat fără această taxă, în baza unor hotărâri judecătoreşti care certificau nelegalitatea sa, peste 5.400 vehicule.
În noua legislaţie a timbrului de mediu, Guvernul