Creierul femeilor produce cu 50% mai puţină serotonină, “hormonul fericirii”, decât al bărbaţilor şi, pe lângă acest aspect, menstruaţia, naşterea sau menopauza sunt factori care determină scăderea serotoninei în cazul femeilor. Un nivel scăzut de serotonină se traduce printr-o stare depresivă, anxioasă, tulburări de somn şi de dispoziţie. Ca o echilibrare a balanţei vine faptul că femeile, deşi predispuse genetic la depresie, sunt mult mai atente la ceea ce mănâncă decât bărbaţii, mai fericiţi din naştere, iar unele alimente au darul de a spori serotonina, printre acestea numărându-se bananele, ciocolata, carnea de curcan, dovleacul, spanacul şi cartofii.
CIOCOLATA
Studiile arată că nu este o simplă coincidenţă faptul că atunci când suntem stresaţi sau la limita depresiei, simţim nevoia să mâncăm ceva dulce. Creierul nostru ne transmite ideea că nivelul de serotonină a atins pragul minim şi că noi trebuie să facem ceva pentru propria stare de bine. Să mâncăm alimente care au proprietatea de a creşte nivelul de serotonină, ciocolata fiind unul dintre ele. Pe lângă proprietăţile afrodiziace, ciocolata este cel mai puternic antidepresiv alimentar. Nutriţioniştii susţin că în ciocolată se găsesc trei substanţe responsabile pentru starea de bine: phenyl-etil-amina (substanţă similară amfetaminelor), anand-amida (efect similar canabisului, dar numai atunci când este consumat în doze mari) şi triptofanul (precursor al serotoninei).
BANANELE
Bananele conţin triptofan, un tip de proteină pe care corpul nostru o transformă în serotonină - substanţă care ne îmbunătăţeşte starea de spirit şi ne face să ne simţim mai fericiţi.
SPANACUL
Mâncarea preferată a puternicului Popeye Marinarul nu numai că ne oferă o porţie generoasă de magneziu, zinc, potasiu, fier, calciu şi coenzima Q10, puternic antioxidant care susţine musculatura, dar ne face şi m