Factura la energie va scădea cu până la 7 - 10 procente până la sfârşitul anului, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
"Unele măsuri pe care le-am luat mai ales în domeniul certificatelor verzi nu au fost foarte bine primite sau prietenoase mai ales în partea investitorilor în acest domeniu dar asta ne aduce o scădere a facturii începând de la 1 iulie, desigur, după calculele estimative primare undeva, cele care ni le-a furnizat ANRE (Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei n.r.), 4,75%. După părerea mea până la sfârşitul anului factura va scădea cu până la 7 - 8 - 10 procente", a spus Niţă.
Potrivit acestuia, eficienţa economică priveşte şi sectoarele hidro, nuclear şi gaze naturale. "Toate trebuie să se încadreze în ce cere piaţa. Cine nu se încadrează evident că aşa cum prevăd regulile economiei de piaţă va muri. Rezistă numai cel care este eficient. Datoria noastră ca politică energetică este de a produce cat mai ieftin şi a de a asigura securitatea energetică a ţării. Lucrul acesta va reieşi, probabil, din noua strategie energetică, pe care o pregătim, o să o scoatem la licitaţie, se cheamă faza de pregătire a caietului de sarcini şi sperăm ca aceasta ne va da direcţiile pe următorii 20-25 de ani. Întreaga strategie nu va mai fi o realitate spre producţie de energie ci spre piaţa de energie", a explicat Niţă.
Acesta a maia firmat că vechea strategie mai mult este îndreptată spre producţia de energie."Acum avem producţie şi nu avem piaţă. A scăzut şi consumul din păcate şi cel casnic şi industrial ceeea ce înseamnă că trebuie să ne reorientăm gândirea spre următorii 20-25 ani pentru a vedea care sunt soluţiile cele mai bune pentru a putea să producem energie multă şi ieftină sau cât cere piaţa. Aceste interconectări ne creează mari probleme în exportul