Economia românească poate fi relansată pornind de la dezvoltarea industriei extractive, deoarece România are resurse naturale cum puține țări au, consideră președintele Confederației Naționale Sindicale „Meridian” (CNSM), Ion Popescu. Acesta a explicat zilele trecute, în cadrul unei întâlniri dedicate dialogului social și desfășurate la Iași, că rolul jucat de proiecte precum investiția minieră de la Roșia Montană sau gazele de șist este unul de maximă importanță pentru relansarea economică, arată jurnaliștii de la Ziarul de Iași..
„Înainte de 1989, România extrăgea anual 22 milioane tone de minereuri. Întreaga Europă extrage acum 30 milioane tone, dintr-un necesar de 177 milioane tone, deci potenţialul nostru este enorm. Totuşi, abia dacă mai extragem un milion de tone de minereuri, inclusiv cărbune. Practic, extragem cu roaba. Industria extractivă poate «hrăni» întreaga industrie cu resurse proprii. Aceasta, la rândul ei, relansează economia“, a spus Popescu, citat de Ziarul de Iași.
Astfel, exploatarea tuturor resurselor de care dispune România ar trebui să fie prioritară, consideră liderul confederației „Meridian”, totdată membru al Grupului de experți ai Comisiei Europene privind asigurarea cu materii prime. „Fără minerit, nu avem nimic. Pe noi ne bucură faptul că în sfârşit, Guvernul şi-a adus aminte de proiectul Roşia Montană. Ştiam foarte bine că Roşia Montană este un pilon de dezvoltare a României şi în sfârşit Ponta a ajuns la aceeaşi concluzie. Aurul de la Roşia Montană şi gazele de şist din Vaslui, de exemplu sunt capabile să susţină dezvoltarea economică a unui judeţ sau a unei întregi regiuni“, a spus Popescu. În cazul Roşiei Montane, Popescu a apreciat că dezvoltarea zonei va continua și după epuizarea aurului din zăcământ. „În urma unui astfel de proiect rămâne infrastructura construită. Rămân căile de transport refăcute. Rămân indust