Tribunalul Alba a dispus arestarea unui bărbat din Cluj, acuzat că a încercat să vândă la o licitație în Germania mai multe monede sustrase dintr-un sit arheologic. De asemenea procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au reușit să recupereze din Munchen, Republica Federală Germania, un lot de 5 monede dacice din aur de tip Koson, precum și 14 piese de podoabă dacice, din argint, reprezentând părți din tezaurele sustrase de o asociație infracțională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal și puse în urmărire prin INTERPOL.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au solicitat, iar Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a inculpatului RADU HORIA-CAMIL, cetățean român din Cluj-Napoca, rezident în Marea Britanie, pentru săvârșirea infracțiunilor de: spălare a banilor și nerespectarea regimului de protecție a unor bunuri.
Mandatul de arestare nr. 41/17. 07. 2013 a fost emis și a fost pus în executare la 23.07.2013, inculpatul Radu Horia Camil fiind identificat pe teritoriul României. În prezent inculpatul se află în custodia Centrului de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, la dispoziția instanței de judecată.
În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: inculpatul Radu Horia Camil a fost trimis anterior în judecată, la Judecătoria Deva, prin rechizitoriul din 05. 08. 2008, emis în dosarul 151/P/2005, pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la furt calificat de bunuri culturale. Inculpatul a părăsit România și s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în fața autorităților judiciare române.
La 5 septembrie 2010 inc. Radu Horia Camil a fost depistat de autoritățile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având