Parlamentul bulgar îşi redeschide porţile joi, după violenţele de stradă din ultimele zile. Noi proteste au avut loc în ultimele 24 de ore. Manifestanţii au înconjurat miercuri seară clădirea Legislativului.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
În urma ciocnirilor violente din Piaţa Parlamentului, miercuri seară zona a fost blocată de un număr mult mai mare de demonstranţi, care au înconjurat într-un mod paşnic clădirea, timp de câteva ore, scandând "Demisia!" şi "Mafia!".
Au fost blocate străzi și intersecții în centrul Capitalei bulgare. Demonstrații au avut loc la Plovdiv, Varna, Iambol și Smolean. Grupuri din Plovdiv și Varna intenționează să se deplaseze la Sofia. Provincia însă rămâne în general pasivă, spre deosebire de protestele antimonopol din februarie.
Şedința de joi a Parlamentului, la care urmează a fi dezbătută actualizarea bugetului va atrage din nou în zonă mii de protestatari.
De cealaltă parte a baricadei, socialiştii vor contraataca, demonstrând unitatea de nezdruncinat moștenită de la predecesorii comunişti. Sâmbătă va avea loc tradiționala adunare de la vârful Buzludja, unde cu 122 de ani în urmă a avut loc Congresul de constituire a Partidului Social Democrat. Se așteaptă participarea a câteva zeci de mii de simpatizanți ai partidului. S-au auzit voci ca adunarea să aibă loc într-un mod exepțional în Capitală, dar până la urmă a fost aleasă varianta mai puțin periculoasă pentru liniștea publică.
Continuă și colectarea de semnături sub două petiții. În sprijinul Guvernului Oreșearski au semnat peste 250 de mii, iar pentru demisia președintelui Plevneliev, de zece ori mai puțin. Deciziile politice
După ce protestul civic a degenerat în acțiuni violente în Piața Parlamentului, a venit timpul pentru analizele și deciziile politice. Miza protestului depășește cadrul național, având în ve