Autorităţile române au reuşit capturarea unuia dintre liderii grupărilor de traficanţi de obiecte antice, furate din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Radu Horia Camil este judecat din 2008 la Judecătoria Deva, pentru spălare de bani şi trafic ilegal de obiecte de patrimoniu. S-a ascuns în acest timp, de justiţie.
Clujeanul Radu Horia Camil, anchetat într-un dosar al comorilor dacice, era căutat atât în România, unde este judecat pentru infracţiuni contra patrimoniuluii şi spălare de bani, dar şi în Anglia. El a fost reţinut de poliţişti, iar magistraţii Tribunalului Alba au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă.
Potrivit procurorilor, în 2010, Radu Horia Camil (45 de ani), care se ocupa cu afaceri în domeniul antichităţilor, a fost depistat de autorităţile britanice în timp ce transporta un lot de monede de aur furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia,.
Infracţiuni comise în Marea Britanie
Horia Camil Radu a fost depistat de autorităţile britanice în departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol. „Se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti”, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române. În urma expertizei, a fost dovedită autenticitatea monezilor şi apartenenţa acestora la tezaurul furat din Sarmizegetusa. Între timp, Camil a revenit în România, unde a fost reţinut, iar pe numele lui a fost emis mandatul de arestare preventivă.
Bărbatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea. Horia Camil a fost tr