Comisia Europeana a anuntat ca primele teste facute cu cei patru sateliti din programul Galileo au avut rezultate foarte bune de stabilire a pozitiei, astfel ca programul continua, iar in octombrie 2014 ar trebui lansate primele servicii, urmand ca la infrastructura sa se lucreze si dupa acest termen. Galileo va permite utilizatorilor sa isi cunoasca pozitia exacta in timp si spatiu, la fel ca si sistemul GPS, dar cu o precizie si fiabilitate crescute, sustin cei de la CE. Programul a fost insa criticat pentru decalajele aparute in desfasurarea sa, dar mai ales din cauza cresterii bugetului necesar dezvoltarii lui.
Pe 24 iulie, cu ocazia unei demonstratii publice la Fucino, Italia, vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a anuntat stabilirea cu succes a pozitieii cu ajutorul actualilor patru sateliti Galileo ai UE.
Aceasta stabilire a pozitiei (longitudine, latitudine si altitudine) este o dovada concreta ca programul de navigatie prin satelit are capacitatea de a transmite date de pozitionare foarte precise la dispozitivele de navigatie din autovehicule sau la alte receptoare, spun reprezentantii Comisiei.
Sistemul ar trebui sa ajunga la 30 de sateliti (27 operationali si trei de rezerva), planul fiind ca toti sa fie lansati pana in 2019.
Antonio Tajani a anuntat ca lansarea altor sateliti va permite furnizarea primelor servicii pana la sfarsitul anului 2014. Acestea vor avea drept rezultat imbunatatirea semnalului GPS si, datorita sporirii preciziei, acoperirii si disponibilitatii semnalului de navigatie prin satelit, va aparea o serie de oportunitati de afaceri complet noua. Avand in vedere ca avantajele oferite de Galileo devin tot mai concrete, furnizorii din acest sector trebuie sa inceapa de indata pregatirile pentru viitoarele oportunitati de piata, se mai precizeaza in comunicat.
Stabilire