Numărul turiştilor care au vizitat Muzeul Peleş a scăzut cu peste 50.000 în ultimii patru ani, în special cel al turiştilor români, în timp ce numărul turiştilor străini a rămas relativ acelaşi, în topul străinilor care vizitează Peleşul fiind americanii, israelienii şi spaniolii.
Numărul turiştilor care au vizitat Muzeul Naţional Peleş din Sinaia a scăzut cu peste 50.000 în anul 2012 comparativ cu anul 2008, arată datele furnizate de reprezentanţii muzeului, citate de Mediafax.
Astfel, dacă în anul 2008, Muzeul Peleş a înregistrat 342.026 de vizitatori, în 2012 numărul celor care au vizitat acest muzeu a fost de 285.520.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii muzeului, cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în ceea ce priveşte turiştii români. Astfel, dacă în 2008 259.020 de turişti români au vizitat Peleşul, numărul acestora a scăzut la 205.270 anul trecut.
În schimb, numărul turiştilor străini care au vizitat acest muzeu a rămas relativ constant - în 2008, 83.006 turişti străini au vizitat muzeul, în timp ce numărul înregistrat anul trecut este de 80.250.
În ceea ce priveşte ţările din care provin turiştii străini care au vizitat Peleşul, pe primul loc se situează turiştii din Statele Unite ale Americii, urmaţi de cei din Israel, Spania, Grecia, Bulgaria, Polonia, Franta, Koreea, Hong-Kong, Taiwan, Japonia.
Încasări în creştere
Cu toate că numărul turiştilor care au vizitat Peleşul a scăzut în perioada crizei economice, încasările muzeului au crescut în această perioadă, au declarat reprezentanţii muzeului, explicând creşterea încasărilor prin faptul că în ultimii ani au fost introduse două oferte noi de vizitare prin deschiderea celor două etaje superioare ale castelului, mai scrie Mediafax.
Astfel, cei care vor să viziteze doar parterul plătesc 20 de lei, pentru a vizita parterul şi primul etaj preţul