Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,9%, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare, unde operaţiunile cu acţiunile Transelectrica (TEL), Fondul Proprietatea (FP) şi Erste (EBS) au asigurat peste 80% din lichiditatea de aproape 15 mil. lei.
Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, care în precedentele şedinţe s-au depreciat puternic, au rezistat la corecţiile de ieri, primele avansând cu 0,8%, în timp ce celelalte au închis cu o scădere nesemnificativă, de 0,1%.
„Cred că evoluţia acţiunilor SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia este determinată în special de profiturile înregistrate în prima jumătate a anului (care au fost cele mai mici dintre câştigurile SIF-urilor - n.r.). Investitorii sunt în continuare interesaţi de valoarea dividendelor şi acţionează în consecinţă în piaţă. Deocamdată nu se cunosc detalii privind preluarea administrării SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana şi nu cred că scăderile pot fi puse pe seama acestei situaţii. Probabil că în următoarele luni aceste SIF-uri se vor recorela cu evoluţia celorlalte, dar acest lucru depinde şi de rezultatele pe care le vor obţine“, a mai spus Necula.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,97% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, a scăzut cu 0,24%.
Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut în patru din cele şase şedinţe derulate de la acel moment şi până miercuri, înregistrând o corecţie de 7,57%. În acelaşi interval, titlurile SIF Muntenia au scăzut cu 6,57%. Comparativ, în aceeaşi perioadă, titlurile SIF Oltenia au scăzut nesemnificativ, cu 0,07%, acţiunile SIF Transilvania au coborât cu 1,46%, iar acţiunile SIF Moldova cu 2,54%.
La finalul şedinţei de joi, indicele e