La începutul acestei luni comisarii din cadrul CJPC GALATI au desfasurat o amplă acţiune tematică de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a produselor si preparatelor din carne existente la comercializare. Au fost controlaţi 43 de agenţi economici, iar neregulile au fost destule!
Cea mai întâlnită abatere se referă la comercializarea de produse şi preparate din carne cu termen de valabilitate expirat. S-a întâmplat la nouă operatori economici, pentru produse cum ar fi cremwurşti de pui, cremwurşti subţiri, costiţă ţărănească, kaizer afumat, salam Victoria, toba, salam Torpedo, slănină de casă, pate, cabanos Campis, cârnaţi picanţi, şuncă York, salam Victoria şi oase garf afumate.
O altă mare problemă găsită de inspectorii OPJC este expunerea spre vânzare a unor produse alimentare cu modificări organoleptice. Inspectorii au găsit în magazine salam cu şuncă ţărănesc al cărui ambalaj era devidat, defect datorat nerespectării condiţiilor de comercializare (străpungere membrană), precum şi cabanos care prezenta la momentul controlului aspect uscat şi culoare modificată, nespecifică produsului.
Au mai fost găsite abateri de la calitate a produselor din carne oferite spre consum prin verificare directa şi prin analize de laborator, nerespectarea condiţiilor de păstrare – depozitare şi comercializare a produselor şi preparatelor din carne impuse de producător sau lipsa totală a elementelor de identificare.
În urma controlului tematic efectuat, pentru deficientele constatate s-au aplicat un număr de 76 sancţiuni contravenţionale, din care 34 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 58.500 lei.
Au fost oprite temporar de la comercializare produse în cantitate totală de 229,4 kg, în valoare de 2.341 lei. A fost oprita definitiv de la comercializare o cantitate de carne de 47.4 kg, valoarea acesteia fiind de 781.61 le