Specialiştii constănţeni au constatat o scădere dramatică a numărului de indemnizaţii de creştere a copilului, în ultimii ani
Numărul beneficiarilor de indemnizaţie de creştere a copilului a scăzut la aproape jumătate, de la schimbarea legii, efectuată în anul 2011, şi tăierea mai multor facilităţi. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (A.J.P.I.S.) spun că puţin peste 4.400 de persoane primesc în prezent indemnizaţii de creştere a copilului, iar la începutul anului 2010 existau peste 7.300 de beneficiari ai acestei prestaţii.
Specialiştii susţin că scăderea drastică cu cel puţin 3.000 de beneficiari în ultimii ani a avut loc din cauza schimbării, în mai multe rânduri, a legii care reglementează acordarea acestor prestaţii, în defavoarea părinţilor. În condiţiile în care sporul natural în România şi, implicit, în Constanţa este negativ, guvernanţii nu au tratat această situaţie cu seriozitate. Astfel că, în prezent, aceştia chiar dacă au realizat că situaţia nu este foarte roz, nu iau nicio măsură pentru redresarea situaţiilor, deşi în ultimele luni au apărut tot felul de proiecte de lege pentru susţinerea natalităţii, dar nu s-a concretizat nimic.
Până la mijlocul anului 2010 existau două tipuri de indemnizaţie, ambele pe o perioadă de doi ani, fiind vorba de 85% din media veniturilor obţinute în ultimele douăsprezece luni, înainte de naşterea copilului, dar nu mai mare de 4.000 de lei şi nici mai mică de 600 de lei. Pe timpul acestei legi s-a înregistrat o creştere semnificativă a naşterilor. Însă, odată cu criza, de la mijlocul anului 2010 şi până în noiembrie 2012, procentul de 85% a ajuns la 75% din media veniturilor din ultimele douăsprezece luni înainte de data naşterii copilului.
La sfârşitul anului 2011, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care a adus unele modificări cu privire la concediul şi indemniz