Bulgaria este cel mai sărac stat din Uniunea Europeană. în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, când Europa era împărţită în două, din punct de vedere politic şi economic, Occidentul sub sfera de influenţă a Statelor Unite, Răsăritul sub cea a Rusiei sovietice, la nivelul continentului, Albania era considerată cea mai săracă ţară. Dar acele vremuri s-au dus. Acum, la început de secol al XXl-lea, Bulgaria a ajuns cel mai oropsit stat, măcinat de corupţie şi sărăcie.
După patruzeci de ani de comunism şi cincisprezece ani de tranziţie, bulgarii au sperat că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, nivelul lor de trai va creşte, că va-ncepe o nouă perioadă de prosperitate. Din păcate, clasa politică bulgară nu s-a ridicat la aşteptările populaţiei. Treptat, de la sfârşitul anului 1990, s-au acumulat tensiuni sociale ce au scăpat de sub controlul guvernelor bulgare, ce s-au succedat la putere,culminând cu demisia, pe 20 februarie 2013, a prim ministrului Boiko Borisov, considerat omul forte al Bulgariei. Criza politică şi socială, din februarie, a fost considerată cea mai gravă de după prăbuşirea regimului comunist al lui Jidkov. în data de 30 aprilie, anul acesta, prim ministrul interimar, Marin Raikov trăgea un semnal de alarmă public, spunând că democraţia bulgară este bolnavă, iar preşedintele statului, de centru dreapta, a declarat fără ocolişuri că se teme de o destabilizare de durată a Bulgariei, după alegerile anticipate.
Căderea guvernului Boiko Borisov a fost provocată de creşterea preţului kilowattului la curentul electric. Când s-a decis creşterea preţului în vara lui 2012, aceasta nu s-a resimţit în buzunarul bulgarului de rând, dar când a venit iarna 2012 – 2013, care a fost extrem de dură în Bulgaria, creşterea s-a resimţit dramatic. Astfel, bulgarii au avut de ales în timpul respectivei ierni să moară de frig sau de foame, deoarece fac