Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, şi-a prezentat joi, 25 iulie, în mod oficial partidul WikiLeaks, din partea căruia va concura pentru loc în Senatul Australiei la alegerile parlamentare programate pentru 14 septembrie. Proiectul s-a născut în ultimele luni, perioadă în care Assange a fost « refugiat » în ambasada Ecuadorului de la Londra, ca să evite extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de abuz sexual.
Misiunea Partidului WikiLeaks va fi să apere în faţa opiniei publice « adevărul » împotriva « bastarzilor » care îl ascund sau îl distorsionează. De asemenea, fondatorul WikiLeaks spune că partidul său va promova transparenţa în structurile guvernamentale şi va combate intruziunile tot mai frecvente ale statele în viaţa privată a cetăţenilor, aluzie la recentul scandal legat de milioanele de interceptări ilegale făcute în întreaga lume de NSA, agenţia naţională americană pentru securitate. Printre revendicările noului partid se numără apărarea drepturilor celor care solicită azil, mediul înconjurător şi libertatea presei.
Partidul WikiLeaks contează pe câteva mii de membri între care şi personalităţi publice importante, „oameni valoroşi” din Australia, ţara sa natală unde Assange speră să câştige un mandat în Senat. Purtătorul de cuvânt al Partidului WikiLeaks, Samantha Cross, a declarat că Assange „vrea să întoarcă în Australia ca să-şi ocupe locul” dacă va fi ales, lucru puţin probabil din cauza situaţiei sale actuale şi improbabilităţii unei evoluţii pozitive pe termen scurt. În cazul în care Assange, care are cetăţenie australiană, nu va putea să-şi ocupe locul în Parlament, funcţia sa va fi asumată de scriitorul Leslie Cannold. Potrivit legislaţiei australiene,dacă un loc în Senat rămâne vacant, acesta poate fi ocupat de alt membru al aceluiaşi partid, în cazul în care Camera inferioară nu se opune. Partidul lui Assange mai are şase can