Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a amintit, azi, într-o conferință de presă, că Rusia s-a angajat, din 1999, să-şi retragă muniţiile din regiunea de est a Republicii Moldova, menţionând că în această chestiune trebuie respectată şi opţiunea suverană a statului vecin.
Afirmaţia şefului diplomaţiei române vine după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat miercuri că Rusia nu-şi va retrage muniţiile din regiunea de est a Republicii Moldova până când nu va fi reglementat conflictul transnistrean.
Rusia: vom evacua muniţia din Transnistria doar după soluţionarea conflictului
„Poziţia României ţine de angajamentele pe care Federaţia Rusă şi le-a luat şi, în final, de decizia Summitului OSCE de la Istanbul din 1999. Vorbim de retragerea trupelor ruse şi armamentului şi vorbim, până la urmă, şi de opţiunea suverană a statului Republica Moldova faţă de această chestiune. Evident că tema este mai complexă şi este mai delicată”, a admis Titus Corlăţean.
Corlăţean a reiterat necesitatea discutării „aspectelor de fond” la negocierile în format 5+2 (Chişină, Tiraspol, Ucraina, Rusia, OSCE, plus SUA şi UE ca observatori) în contextul în care reprezentanţii Tiraspolului refuză să abordeze la aceste întâlniri probleme statutului politic al regiunii.
„Am avut o poziţie asemănătoare la Moscova - atât România, cât şi Federaţia Rusă, prin poziţia exprimată la conferinţa de presă de către ministrul Lavrov, am salutat necesitatea unor progrese în formatul 5+2 pe aspectele de fond, care până acum au fost evitate. Faptul că a avut loc această întâlnire în format 5+2 este bine, dar nu s-a intrat pe chestiunile de fond, acelea mai dificile, şi este nevoie în continuare de promovarea unui set de măsuri de creştere a încrederii”, a afirmat Titus Corlăţean.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a anu