Arhitecţii României şi oamenii de cultură din cadrul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC) au creat o petiție-online pentru salvarea culelor din Oltenia și cer tuturor instituţiilor României cu putere şi sarcini (Preşedinţie, Parlament, Guvern, Ministerul Culturii şi Cultelor, ANUC) să demareze, competent şi cât mai urgent, o salvare a acestor monumente lăsate întru distrugere totală de către noii proprietari postrevoluţionari, total indiferenţi față de istoria României.
Culele sunt, alături de biserici, dintre cele mai vechi construcţii pe pământul românesc. Potrivit arhitecților și oamenilor de cultură care au inițiat petiția, au fost destul de multe cule, atâtea câte erau necesare, dar au rămas foarte puţine cu toate că ar fi fost necesare, pentru cultura noastră, toate.
Cele care acum mai sunt, mai mult ca sigur ele doar supravieţuiesc, dar, după cum arată astăzi, nu se ştie cât vor mai putea s-o facă singure. Arhitecţii României şi oamenii de cultură din cadrul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC) semnalează tuturor instituţiilor României cu putere să demareze, competent şi cât mai urgent, o salvare a acestor monumente lăsate întru distrugere totală de către noii proprietari postrevoluţionari, total indiferenţi față de istoria României şi să purceadă la o repunere în valoare a lor; o repunere bazată pe competenţe profesionale şi nu cu intervenţii distructive, care mai apoi să plaseze aceste monumente într-un circuit turistic educaţional.
Lăsate de izbeliște
În județul nostru, din păcate, există mai multe astfel de monumente istorice de patrimoniu național care au fost lăsate de izbeliște. Un exemplu grăitor este oferit chiar de reprezentanții UAR: casa culă Eftimie Nicolăescu (datată în sec. XIX.) din judeţul Gorj, comuna Mătăsari, sat Runculeţ, monument istoric aflat pe Lista Monumentelo