În plinã varã, economia judetului Vaslui stagneazã. Singure “insule” de finantare care dau de lucru firmelor vasluiene sunt proiectele cu finantare europeanã derulate de autoritãtile locale si judetene. Pentru a cîstiga aceste lucrãri, societãtile din judet ar trebui sã se asocieze, numai asa putând face fatã marilor companii venite din alte zone ale tãrii. Pentru schimbarea la fatã a judetului Vaslui, în urmãtorii 10 ani, este nevoie de atragere unei finantãri europene estimatã la peste un miliard de euro.
Mult dorita relansare a economiei judetului Vaslui se lasã asteptatã. Din cauza lipsei de finantare, în sectorul constructiilor se lucreazã foarte putin, agentii economici suprevietuind doar de pe urma proiectelor cu finantare europeanã derulate de administratiile locale. Cum investitiile directe, strãine sau autohtone, lipsesc cu desãvârsire, programele pentru refacere a infrastructurii, aductiunile de apã si canal, managementul deseurilor reprezintã singura sansã pentru ca firmele locale sã rãmânã “în pâine”. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, spune cã, pentru a câstiga licitatiile organizate în vedere adjudecãrii lucrãrilor, societãtile vasluiene trebuie sã se organizeze. “Firmele vasluiene trebuie sã învete sã se asocieze si sã câstige licitatiile în defavoarea altora. Un grup de operatori economici sã liciteze si sã execute partea electricã a lucrãrilor, alt grup de firme, constructiile, reabilitarea sistemelor de apã si canal. Investitiile strãine au scãzut cu circa 37%, iar fondurile europene reprezintã principala linie de finantare în vederea dezvoltãrii”, a precizat Constantin.
Nevoie mare de bani
Pentru a schimba la fatã judetul Vaslui, actorii locali ar trebui sã întocmeascã proiecte si sã atragã o finantare nerambursabilã europeanã de circa 1,2 miliarde de euro. Cu o astfel de finantar