Romania se situeaza mult in urma unor tari precum Germania, Franta, Marea Britanie si Spania in ceea ce priveste un indicator semnificativ pentru sanatate - speranta de viata la nastere, conform unei analize a MediHelp International, unul dintre cei mai importanti furnizori de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est.
Ultimii 20 de ani au adus o crestere medie de doar 4 ani pentru speranta de viata la nastere in Romania. In 1990 barbatii din tara noastra aveau o speranta de viata de 66 de ani, care pana in 2011 a crescut pana la 70 de ani. Pentru femei, speranta de viata a crescut din 1990 pana in 2011, de la 70 pana la 74 de ani.
"Analizand aceste date putem vedea diferentele dintre Romania si alte tari din Uniunea Europeana. Cred ca acestea sunt cifre alarmante, iar romanii ar trebui sa se gandeasca la viitorul lor si sa actioneze in aceasta privinta", spune Alida Coman, coordonator marketing si PR, MediHelp.
Speranta de viata la nastere indica numarul de ani pe care i-ar putea trai un nou nascut, daca rata mortalitatii la nastere ar ramane aceeasi pe tot timpul vietii sale. In Uniunea Europeana, speranta de viata este in general mai mare decat in majoritatea altor regiuni ale lumii, insa pentru Romania statisticile nu arata bine. Citeste si:Top On The Move: Ce manageri si-au schimbat jobul in ultima saptamanaCornelia Coman va prelua conducerea ING Asigurari de Viata si Pensii UngariaComan, ING: Noua economie a favorizat o maturizare mai accelerata a consumatorilor
Cu toate ca in Franta si Marea Britanie acest indicator a crescut la fel ca in Romania, cu 4 ani, in aceste tari speranta de viata este mult mai mare. Astfel, in Franta a crescut de la 73 de ani la 78 de ani pentru barbati si de la 82 de ani la 85 de ani pentru femei. In 2011, speranta de viata pentru barbatii din Marea Britanie ajunsese la 79 de ani, in compara