Arheologii de la Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad au făcut o nouă descoperire de senzaţie, reuşind să găsească o asezare care datează din secolul 4.
Ideea rămasă fixă că în localitatea vasluiană Polocin, comuna Pogoneşti, se află o aşzerae foarte veche le-a intrat în cap arheologilor, coordonaţi de directorul muzeului bârlădean, încă de acum 20 de ani. Ei bănuiau că în acea zonă exista o aşezare, iar bănuiala le-a fost confirmată zilele trecute, când au descoperit o primă locuinţă.
„Am săpat şi am căutat un astfel de indiciu de 20 de ani. Este vorba de o locuinţă care face parte din cultura Suntana de Mureş-Cerneahov. Cultura Suntana este una dintre cele mai spectaculoase ale istorie, o lume în care imperiul roman se prăbuşea şi o altă lume stătea să se nască. Sunt foarte bucuros şi pot spune că un vis a devenit realitate“, ne-a declarat Mircea Mamaluacă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan“.
Totul a început să prindă contur îna nul 2002, atunci când au fost descoperite 14 morminte. Un an mai târziu, săpăturile au mai scos la iveală un număr de 21 de morminte, din care 7 pentru copii.
În tabăra de la Polocin activităţile au fost realizate cu ajutorul studenţilor de la universităţile „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi „Dunărea de Jos“ din Galaţi, dar şi cu ajutorul unor studenţi veniţi din ţări precum Franţa, Italia sau Spania.
Citeşte şi:
FOTO Descoperire paleontologică unică în România făcută într-un sit din Vaslui