Orange şi Vodafone, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, discută o alianţă surprinzătoare prin care urmează să îşi dezvolte în comun reţelele de comunicaţii pentru a obţine în următorii ani economii de zeci de milioane de euro, au declarat pentru ZF mai multe surse din industrie.
Subsidiarele giganţilor europeni Orange (Franţa) şi Vodafone (Marea Britanie) vor forma o nouă companie, care va gestiona dezvoltarea reţelelor de comunicaţii mobile 4G, dar şi infrastructura de suport de fibră optică pentru cei doi jucători, într-o mişcare fără precedent - la un asemenea nivel - pentru industria de telecom din România. Companiile locale de telecom au mai colaborat până acum pe zona de infrastructură - folosind în comun turnuri de comunicaţii, spre exemplu, dar nu au făcut niciodată un asemenea pas, de a forma în comun o nouă companie dedicată acestor activităţi. În alianţă nu ar urma să intre, alături de Orange şi Vodafone, şi alţi jucători mari - precum Cosmote, Romtelecom, RCS&RDS sau UPC, potrivit informaţiilor actuale.
Acordul nu este o premieră la nivel european: cele două grupuri au dezvoltat în comun în Spania, după mai multe acorduri, o parte din reţeaua 3G şi 2G, iar recent a fost lansat un proiect pentru o infrastructură de fibră optică. Contactaţi de ZF, reprezentanţii celor două companii nu au dorit să comenteze informaţiile.
Totuşi, în luna decembrie a anului trecut directorul executiv al grupului Vodafone - Vittorio Colao, afirma într-un interviu pentru ZF că operatorii ar trebui să colaboreze mai des la dezvoltarea reţelelor, inclusiv în România.
„O ţară ca România nu poate avea patru reţele naţionale diferite de telefonie mobilă şi trei reţele de comunicaţii fixe. Sunt bani irosiţi. Trebuie să ne concentrăm mai mult pe beneficiile pe care le obţinem din investiţiile no