Descoperirea ediţiei FP România curente este Darie Cristea, sociolog, universitar şi autor al mai multor cărţi şi articole, atât ştiinţifice cât şi pentru marele public.
Cu plecare de la facturile care au vărsat paharul furiei anti-guvernamentale în Bulgaria, în această ediţie FP România, autorul invitat a analizat, de fapt, din câteva perspective şi împotriva câtorva curente, statutul politic al companiilor de utilităţi şi energie, ca şi protestul prin auto-incendiere.
Alte observaţii tăioase, în marja subiectelor.
Legat de energie şi preţul ei: „Dacă te bazezi 100% pe curent electric, abia atunci înţelegi cât costă energia electrică. Un coleg suedez îmi spunea că e anormal să încălzeşti casa cu lemne şi mâncarea cu gaze. Gazul ar trebui să intre în producţia de electricitate, care ar trebui să fie ieftină şi accesibilă cam peste tot. La noi e uneori mai rentabil să foloseşti gaze sau lemn decât electricitate, ceea ce e aberant.”
Şi legat de Bulgaria: „Am fost de vreo două ori, nu în staţiuni, nu la conferinţe, pur şi simplu cu maşina personală, prin ţara vecină. Două lucruri îţi sar în ochi: maşini puţine şi 90% dintre ele din anii ‘90, începutul anilor 2000. Ceea ce m-a făcut de fiecare dată să mă gândesc la câteva mituri legate de Bulgaria şi vehiculate în ultimii ani. Că a evitat criza şi prăbuşirea economică, de exemplu. Toată lumea a uitat că la sfârşitul anilor ‘90 Bulgaria nu mai avea practic nici dreptul la monedă naţională. Bulgaria a reuşit să prezinte sărăcia drept stabilitate. A evitat o oarecare prăbuşire a consumului în ultimii ani pentru că nu prea a avut de unde să se prăbuşească. În final, s-a prăbuşit sub ce nu putea să nu consume: energia.”
Faţă de articolul publicat în revistă, discuţia cu FP România a fost mai lungă şi mai lată. Iată o completare.
FP România: Ideile vehiculate în timpul protestelor anti-siste