Capitalul de lucru al companiilor a crescut cu aproape 2% la nivel global, arata o analiza recenta PwC care indica faptul ca daca societatile ar gestiona capitalul de lucru mai eficient, acestea ar putea dispune de lichiditati suplimentare de 3700 de miliarde de euro.
Acest lucru echivaleaza cu 11% din cifra de afaceri medie a unei companii. Conform studiului, daca vor fi capabile sa ia masuri de eficientizare a managementului lichiditatilor, companiile ar putea elibera o suma impresionanta de pana la 3.700 de miliarde de euro din capitalul lor de lucru. In ceea ce priveste companiile europene, acestea ar putea elibera pana la 997 de miliarde de euro, sau aproximativ 370 de milioane de euro in medie pentru fiecare companie.
Pentru statele din America de Nord, suma disponibila s-ar putea ridica la 1.248 de miliarde de euro sau 300 de milioane de euro per companie. In Africa, Asia si Australia, companiile ar putea elibera pana la 1.511 miliarde de euro, aproximativ 170 de milioane de euro per companie.
"In vreme ce strategiile de crestere raman vitale pentru companii, capitalul de lucru si gestionarea lichiditatii au devenit de asemenea prioritati. Conditiile economice dificile pun presiune pe companii sa isi gestioneze lichiditatile cat mai eficient posibil. Unele companii au incercat sa traverseze aceasta perioada dificila bazandu-se pe bunavointa furnizorilor si a creditorilor, in vreme ce altele au profitat de ocazie pentru a lua masuri ferme de reducere a capitalului de lucru. Acele companii care au luat doar masuri pe termen scurt trebuie acum sa caute modalitati de a implementa schimbari de substanta in practicile lor de afaceri care sa le faca mai agile si mai suple pentru a traversa aceasta perioada de incertitudine", a declarat John Webster (foto), lider departament audit, PwC Romania. Citeste si:TRANZACTIE in piata de capital: Euro I