Un român rezident în Marea Britanie, acuzat că a scos ilegal din ţară obiecte de patrimoniu furate din mai multe situri arheologice protejate din România, a fost arestat de Tribunalul Alba, el aflându-se în prezent în custodia Poliţiei Judeţene, transmite Mediafax.
Potrivit unui comunicat, emis joi, de Biroul de Presă al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, autorităţile române au reuşit, în această săptămână, să-l identifice în România şi să-l reţină pe Horia Camil Radu, cetăţean român rezident în Marea Britanie, acuzat de spălare de bani şi nerespectarea regimului de protecţie a unor bunuri şi export ilegal de bunuri aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional.
La solicitarea Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a bărbatului, iar în prezent acesta se află în custodia Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.
Potrivit Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Horia Camil Radu a fost trimis anterior în judecată de Judecătoria Deva, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la furt calificat de bunuri culturale.
Ulterior, acesta a părăsit România şi s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române.
În 5 septembrie 2010, Horia Camil Radu a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având în autoturism 145 de monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol, în timp ce se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti.
În 16 aprilie, autorităţile britanice au transmis autorităţilor române actele de cercetare privindu-l pe Horia Camil Radu. În 17 iuli