Fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetaţia pajiştilor permanente vor fi sancţionaţi.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agriculură (APIA) a anunţat sancţiuni pentru fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetaţia pajiştilor permanente, încălcând Codul bunelor condiţii agricole şi de mediu (Good Agriculture and Environment Conditions – GAEC 5 şi GAEC 8).
GAEC 5 prevede că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol. Pentru încălcarea condiţiei GAEC 5, agricultorilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată.
GAEC 8 prevede că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.
Ca urmare, agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor. Pentru încălcarea condiţiei GAEC 8, se vor aplica reduceri la suma totală de plată.
APIA a încheiat, cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu, referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajiştilor permanente (GAEC 8).
Fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetaţia pajiştilor permanente vor fi sancţionaţi.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agriculură (APIA) a anunţat sancţiuni pentru fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetaţia pajiştilor permanente, încălcând Codul bunelor c