Reducerea TVA-ului la alimentele de bază rămâne una dintre principalele teme susţinute de Partidul Conservator. În acest sens, PC consideră că sprijinirea Guvernului în implementarea acestei măsuri, trebuie să reprezinte o prioritate.
Iniţiativa care vizează reducerea TVA-ului la alimentele de bază îi aparţine lui Dan Voiculescu, iar aceasta a fost discutată şi propusă încă din anul 2006. Între timp, studiile, analizele economice şi chiar deciziile luate de celelalte ţări europene în această privinţă au demonstrat oportunitatea şi importanţa acestei măsuri. Mai mult, efectele benefice asupra economiei ale reducerii TVA-ului la o anumită categorie de bunuri au devenit indiscutabile, economiştii reconfirmându-le în repetate rânduri.
„Partidul Conservator sprijină eforturile întreprinse de Guvern pentru reducerea la 9% a TVA-ului la alimentele de bază. Această măsură va ajuta bugetul de stat prin fiscalizarea zonei de morărit şi panificaţie unde evaziunea este de circa 70%. Negocierile dintre statul român şi forurile internaţionale sunt aproape de final, iar obiectivul major de eficientizare a sistemului fiscal poate fi atins numai printr-un set de măsuri eficiente“, a declarat deputatul PC Ion Diniţă.
„Statul român are nevoie de o creştere naturală şi pozitivă a încasărilor la buget, iar acest deziderat poate fi atins prin reducerea evaziunii fiscale, şi nu prin introducerea unor taxe suplimentare“, a mai precizat deputatul brașovean.
În condițiile în care FMI nu vrea reducerea TVA la pâine, aceasta este una dintre problemele arzătoare care vor fi discutate la rectificarea bugetară. Autoritățile spun că o taxă mai mică va duce la reducerea evaziunii din panificație. Micșorarea TVA va ajuta în primul rând statul, pentru că va contribui la reducerea evaziuni fiscale din panificație, estimată la 300 de milioane de euro pe an.
Ministrul Agri