Ca să evite să mai plătească taxe, bogaţii lumii şi-au depus averile în conturi sigure şi secrete din paradisuri fiscale precum Elveţia. Însă pe măsură ce sunt încheiate tot mai multe acorduri internaţionale şi aceste conturi sunt dezvăluite şi taxate, milionarii lumii caută alternative. Una care ia amploare pe zi ce trece e investiţia masivă în artă.
Conturile mari din Elveţia au început treptat să se reducă. Miliardele de euro, dolari, franci sunt scoase din bănci şi investite în opere de artă, care sunt apoi stocate în depozite uriaşe, după cum rezultă dintr-o amplă investigaţie publicată de săptămânalul german "Der Spiegel". Una dintre cele mai valoroase colecţii de artă, care ar face invidios şi un muzeu de primă mărime, se află într-o clădire urâtă, de şase etaje, cu plăci metalice în loc de ferestre, din Geneva. În acest imens seif, pentru a intra, e nevoie să treci de mai multe bariere şi de sisteme de securitate de securitate sofisticate. Valoarea a ceea ce se află înăuntru este imposibil de estimat exact, dar ar fi de mai multe miliarde de euro. Există informaţii că dinastia de dealeri de artă Nahmad ar avea stocate 300 de tablouri de Picasso. Există şi zeci de picturi de Degas, Monet ori Rothkos.
Potrivit topului averilor realizat de Capgemini, există 12 milioane de milionari în lume, ale căror averi însumate reprezintă 35 de mii de miliarde de euro, respectiv cu 10% mai mult decât anul precedent. Dar liniştea că banii lor sunt în siguranţă a început să dispară. Recent, bancherii elveţieni au început să trimită scrisori clienţilor lor, cerându-le să coopereze cu autorităţile fiscale şi chiar să se autodenunţe. Însă asta nu face altceva decât să mărească teama.
Valorile nu părăsesc Elveţia, se transformă
"Ne aşteptăm ca sute de miliarde de franci să părăsească Elveţia", a indicat şeful diviziei de investiţii de la UBS