Am traversat şi am resimţit recent, cu toţii, în mod acut, o criză politică plecată de la ambiguităţi din textul constituţional, care au generat interpretări voit eronate şi, implicit, acţiuni, decizii şi legi în flagrantă contradicţie cu principiile statului de drept. Iar ceea ce am trăit în vara anului trecut a fost doar un episod – cel mai intens, însă –, al unei etape începute în noiembrie 2004, care indică tensiuni latente localizabile în Constituţie.
În cel mai recent volum al său, Religie, politică şi statul de drept. Secvenţele unei acomodări, apărut la Editura Humanitas, Radu Carp realizează o cronică a acestei perioade tulburi – suprapuse peste o perioadă agitată, resimţită în mai multe zone ale Europei –, oferă explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat şi sugerează o alternativă pentru ieşirea din criză.
Religie, politică şi statul de drept. Secvenţele unei acomodări este o carte scrisă şi din perspectiva specialistului – doctor în drept, specialist în filozofie morală şi politică, în studii europene şi relaţii internaţionale –, dar şi din cea a omului atras de valorile creştin-democrate. Un volum care compilează texte ce pot fi considerate atemporale cu texte circumstaţiate. Un volum care amalgamează teme ce se adresează unui public de nişă, teme de filosofie politică pură – cum ar fi, de exemplu, religia în modernitate, abordată de la Pierre Manent la Jürgen Habermas, principiul autonomiei religiilor în România, modelele juridice şi conotaţiile doctrinare ale relaţiei Stat - Biserică, naţiunea, federalismul şi creştinismul în Europa ori teoriile integrării europene –, cu teme accesibile publicului larg, teme de mare şi curent interes – statul de drept, revizuirea Constituţiei, populismul, tehnica loviturii de stat ori miza reprezentării la Consiliul European. O combinaţie la care Radu Carp a recurs pentru a-şi ajuta cititorii să înţeleagă