Timişoara are un patrimoniu arhitectural de ividiat. Clădiri frumoase, cu istorii deosebite, construite în diverse perioade, au atras comparaţii de genul „Timişoara - Mica Vienă”. Totuşi, timpul nu a iertat nici capitala Banatului, punându-şi amprenta mai ales pe faţadele unor clădiri istorice, „uitate” într-o stare jalnică.
Primăria Timişoara este în căutare de soluţii pentru renovarea faţadelor, dar până la găsirea unei căi de mijloc, toată responsabilitatea este lăsată, conform legii, pe umerii proprietarilor. Cine nu îşi întreţine clădirea, e pasibil de amendă.
Propunerea viceprimarului Stoia
Traian Stoia, unul dintre actualii viceprimari ai Timişoarei, a propus, în 2011, pe vremea când era doar consilier local, ca renovarea clădirilor să se facă pe banii proprietarilor, aceştia urmând să beneficieze de reduceri de impozite. Cum acest lucru nu s-a realizat, Stoia vine cu o altă propunere dură: proprietarii să fie obligaţi să-şi facă un proiect în 3 luni şi în următoarele 12 luni să termine lucrările de renovare.
„Centrele istorice din Cluj, Sibiu sau Braşov arată mai bine decât la noi. Au făcut ce trebuiau să facă cu mult înaintea noastră. Timişoara are multe clădiri care trebuiau demolate sau renovate. Dacă nu luăm măsuri, lucrurile se vor agrava. Proprietarul este responsabil de arhitectura clădirii. Trebuie să vedem care sunt măsurile la îndemâna autorităţilor locale. Ar trebui ca proprietarii să fie obligaţi să-şi facă un proiect în 3 luni şi în alte 12 luni să termine lucrările”, a declarat Traian Stoia, vineri, 26 iulie.
„Nici sediul PNL nu arată foarte strălucit”
Dacă la capitolul exemple pozitive, Stoia a enumerat oraşe precum Cluj, Sibiu, Braşov sau chiar Oraviţa, la exemple negative a fost menţionat şi sediul PNL Timiş, din Piaţa Unirii. „Nici sediul PNL nu arată foarte strălucit”, a declarat viceprimarul. Totuşi