Între Soare şi mare se coc cele mai neobişnuite fructe - bergamotele. Aroma lor mai puţin obişnuită conferă o aură de mister parfumurilor rafinate.
În sudul Italiei, în Calabria, pe coastele însorite creşte o specie de citrice mai puţin întâlnită în altă parte a lumii. Se numeşte bergamotă, are o culoare asemănătoare cu cea a unei lămâi încă necoapte şi forma unei pere ce suferă de... timiditate. Dacă îi dai la o parte coaja vei simţi parfumul puternic de portocală amestecat cu altceva, pe care-l poţi defini mai greu, o aromă de condimente preţioase. Cât despre gust, este atât de amar încât un grepfrut vi s-ar putea părea cel mai delicios desert. Evident, bergamotele îşi găsesc cu greu loc în bucătării (deşi locuitorii din Calabria le-au găsit totuşi o întrebuinţare pe placul gurmanzilor care vor să fie mereu în descoperirea ineditului - îngheţate, jeleuri sau bomboane), dar sunt excelente în industria parfumurilor.
După culegerea fructelor (procesul are loc din noiembrie şi până înspre martie, condiţiile climaterice făcând posibil acest lucru) şi sortarea lor, bergamotele sunt duse în atelierele tradiţionale de unde se va extrage uleiul esenţial. În trecut, această operaţiune se făcea manual, presând pur şi simplu coaja citricelor. La sfârşitul secolului al XIX-lea însă, Nicola Barilla inventa o maşinărie - „La Macchina Calabria" - care folosea forţa abrazivă pentru a extrage o cantitate şi mai mare de ulei într-un timp şi mai scurt. Sunt necesare nu mai puţin de 200 kilograme de fructe pentru a obţine un litru de esenţă. Preţul nu este însă foarte mare, cel mult 62 de euro. Cu toate acestea, este indispensabil datorită celor 350 de componente chimice, care au rolul de a fixa celelalte uleiuri esenţiale dintr-un parfum. Ca un dirijor care stabileşte locul fiecărui artist în cadrul orchestrei.
Cele mai multe parfumuri masculine