*Interviu cu Nelu Serghei, regizor şi actor pe scena de la „Jean Bart”
Istoria teatrului tulcean își are rădăcinile undeva prin anii ’60 când Tora Vasilescu pune micul oraș de pe malul Dunării pe harta promotorilor de valori teatrale. Apoi, acest fenomen a cunoscut multe suișuri și coborâșuri către ceea ce se numește azi Teatrul „Jean Bart” Tulcea. În fruntea combatanților s-a aflat și Nelu Serghei, actor tulcean care a însoțit teatrul local vreme de peste patru decenii. A jucat, a regizat, a negociat cu autoritățile și a ieșit în stradă când visul de a înființa un teatru la Tulcea se îndepărta de sfera realizabilului.
Astăzi este actor la „Jean Bart” și își aduce cu plăcere aminte de anii tinereții, pe care a fost de acord să-i rememorăm împreună.
Rep.: Povestiți-mi despre începuturile dumneavoastră ca actor.
Nelu Serghei: Începuturile mele se duc undeva în negură, adică prin 1972. Eram încă în liceu, iar la Tulcea exista Teatrul Popular, cu sediul la Casa Populară. Acolo am început primele spectacole, acestea fiind „Titanic Vals” şi „Păcală”. Tot în acea perioadă s-a înființat și „Studioul Z” la Casa de Cultură a Sindicatelor unde era, să-i spunem, o efervescență culturală, având în vedere că în Tulcea nu exista nimic, adică nicio instituție profesionistă și nici neprofesionistă de teatru sau de spectacole. Și atunci am început să facem acolo spectacole: spectacole de muzică, spectacole de poezie… Asta până după ce am terminat liceul în `80 și ceva. În 1979 s-a dat în folosință Teatrul Tineretului cu sediul la Casa Tineretului. Acolo am jucat teatru cu un regizor profesionist pe care îl cheamă Grigore Popa. Am jucat trei sau patru spectacole. Deci Teatrul Tineretului l-am deschis într-un fel noi, adică și eu făcând parte din acei „noi”. După aceea, în `84, am venit la Centrul de Conservare unde am înființat „Studioul A”, un studio al artist