După 1989, zeci de mii de români, în special femei, au plecat în ţările Occidentale pentru a găsi locuri de muncă mai bine plătite. În urmă au rămas copii fără părinţi sau soţi care nu îşi văd jumătatea cu anii.
Studiile UNDESA, Departmentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU, arată că, în zona Balcanilor, procentul de femei care au plecat să muncească în Vest a crescut începând din 1990, ajungând chiar să îl depăşească pe cel al bărbaţilor. Zeci de mii de femei din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi România au plecat să muncească în străinătate, relatează Jurnalul Naţional.
Româncele îşi găsesc de lucru cel mai des în domenii unde serviciile publice suferă în ţările respective: sunt femei de serviciu, menajere la hoteluri sau îngrijitoare pentru bătrâni şi bolnavi, munci pe care vesticii nu le fac cu tragere de inimă.
Creşterea numărului de femei care au plecat să lucreze în Spania sau Italia a dus la tot mai multe drame ale familiilor lăsate în urmă. Multe dintre ele au abandonat definitiv familia din România, căsătorindu-se cu cetățeni străini. Cel mai mult de suferit au avut copiii rămași fără mamă, dar și soții, unii dintre ei luând decizii radicale.
A fost părăsit de soție și a decis să se sinucidă, luând cu el și copiii
Un astfel de caz s-a petrecut la începutul lunii iulie, în județul Dolj.
Un bărbat din comuna Leu şi cei doi copii ai săi, o fată de 13 ani şi un băieţel de cinci ani, şi-au pierdut viaţa, în urma unui accident violent, produs pe DN 6, între localităţile Coşoveni şi Leu, scria ziarul local Gazeta de Sud.
Din primele cercetări ale poliţiştilor de la Rutieră s-a stabilit că, bărbatul a vrut să-şi pună capăt zilelor şi a intrat intenţionat cu maşina într-un tir care circula regulamentar, luându-i şi pe cei doi copii ai săi cu el în mormânt