Cei doi au meditat la biologie 24 de tineri din familii cu situaţie materială 0. 16 dintre aceştia au luat note peste 9 la admiterea din acest an la UMF Iaşi.
Pentru al doilea an consecutiv, soţii Nedea, profesori de biologie la Colegiile „C. Negruzzi“ şi „M. Eminescu“, au satisfacţia reuşitei elevilor pe care îi pregătesc pentru a fi admişi la Universitatea de Medicină şi Farmacie.
Ziarul de Iaşi scrie că 16 absolvenţi de liceu au reuşit să obţină note peste 9 la testul grilă pe care l-au susţinut miercuri la anatomie, pentru a fi acceptaţi la Facultatea de Medicină.
Tinerii provin de la Colegiile „C. Negruzzi“, „E. Racoviţă“, „M. Eminescu“ şi „G. Ibrăileanu“, respectiv de la Liceele „D. Cantemir“, „Gr. Moisil“ şi „M. Costin“. Ei vor deveni studenţi la „Gr.T. Popa“ datorită programului „Studii aprofundate pentru elevi defavorizaţi“ (SAP-ed“), implementat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar, al Asociaţiei „Al.I. Cuza nr. 20“ şi Colegiului „C. Negruzzi“.
De la începutul lunii octombrie şi până în apropierea zilei testului, 24 de tineri au făcut pregătire la anatomie cu profesorii Mircea şi Niţa Nedea, câte 3-4 ore în fiecare sămbătă. Cursanţilor li s-a oferit această oportunitate în baza rezultatelor bune de la şcoală şi a situaţiei materiale modeste, provenind din familii în care venitul lunar pe membru nu depăşeşte 400 de lei.
Pentru a rămâne în proiect, fiecare elev a trebuit să obţină la fiecare dintre testările date cel puţin 60 de puncte. „Dacă aceşti copii nu ar fi urmat pregătire în cadrul proiectului, nu luau nici 2 la test. Programa şcolară prevede o anumită abordare a materiei, iar manualele alternative sunt făcute după programa şcolară. Din cele 8 manuale şcolare pentru clasa a XI-a, UMF acceptă 5. Elevii de a XI-a au o singură oră de biologie, ceea ce este inadmisibil, iar ce se face la clasă e total în afară faţă de ce se cere pe