După ce BNR a decis că riscul valutar nu mai are ce căuta în creditele de consum, ci doar în cele imobiliare, românii au rămas doar cu finanţările în lei, şi acelea limitate la maximum cinci ani. Creditul în lei a rămas singura opţiune pentru satisfacerea nevoilor personale în rate, chiar dacă dobânzile au mai scăzut în ultimii ani.
Chiar şi în cazul celor mai atractive oferte, clienţii trebuie să restituie băncii cu o treime peste suma împrumutată la un credit pe cinci ani.
Dobânda medie efectivă în piaţă la creditele noi era de 15,2% în luna mai, şi a înregistrat o scădere foarte mică, de 0,6 pp, faţă de nivelul înregistrat în ianuarie 2012, când a intrat în vigoare regulamentul restrictiv al BNR. Băncile pun 10 puncte procentuale peste dobânda oferită la depozite – o marjă de câştig substanţială, în cazul în care debitorii îşi achită ratele lunare. În perioada de aur a creditului de consum, anii 2007-2008, dobânzile la lei erau de 17-18%, aşa că nici raportat la acea perioadă lucrurile nu s-au îmbunătăţit semnificativ, în ciuda scăderii dobânzii cheie.
Ce oferte au băncile
Cea mai ieftină ofertă este cea de la ING Bank, unde dobânda anuală efectivă (DAE) este de 12,4% (Robor 6M + 6 puncte procentuale). Pentru asta, clientul trebuie să îşi încaseze veniturile în contul de la ING, şi să îşi facă asigurare de viaţă cu ING Asigurări.
La un credit de 10.000 de lei pe cinci ani, rata lunară este de 214 lei. La acordarea creditului, clientul trebuie să plătească un comision de 205 lei, fără să mai existe alte comisioane lunare sau anuale, afară de asigurarea de viaţă. După cei cinci ani de plată, clientul returnează băncii un total de 13.183 de lei, potrivit calculelor realizate cu comparatorul conso.ro.
ING a scos de tot din ofertă creditele în euro pentru populaţie.
A doua cea mai bună ofertă este cea a Millennium Bank. DAE de 12