Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a aprobat Ordinul nr.707/24.07.2013 privind repartizarea cotei de producţie de zahăr din sfecla de zahăr, începând cu anul de comercializare 2013-2014, pentru societăţile comerciale acreditate producătoare de zahăr.
"Realocarea cotei naţionale de producţie de zahăr creează o stabilitate mai mare în rândul cultivatorilor români prin posibilitatea măririi cotei, respectiv prin încheierea unui număr mai mare de contracte pentru fabricile de zahăr care depăşesc cota, dar şi posibilitatea realizării acesteia. Realocarea are în vedere şi diminuarea cotei în cazul fabricilor care nu au reuşit să încheie un număr suficient de contracte care să le asigure realizarea acesteia. De asemenea, realocarea cotei de zahăr creează o stabilitate în rândul cultivatorilor români prin posibilitatea valorificării producţiei, a aplicării rotaţiei culturilor precum şi dotării cu echipamente conform tehnologiei specifice", se arată într-un comunicat al MADR, remis Curierului Naţional.
În conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 1234/2007 statul membru atribuie cota de zahăr pentru fiecare societate acreditată. De asemenea, în conformitate cu art. 60 alin. 2 din Regulament, statele membre pot efectua transferuri de cote între întreprinderi luând în considerare interesul fiecăreia dintre părţile implicate, în special, al producătorilor de sfeclă de zahăr.
Realocarea cotelor vine în întâmpinarea solicitărilor producătorilor de sfeclă de zahăr din România, a organizaţiilor profesionale ale acestora având drept scop stimularea producătorilor în a menţine în cultură sfecla de zahăr mai ales în zonele cu mare favorabilitate.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a aprobat Ordinul nr.707/24.07.2013 privind repartizarea cotei de producţie de zahăr din sfecla de zahăr, începând