Aproximativ 3.450 de copii s-au născut în primele şase luni ale anului în maternităţile sucevene, natalitatea situându-se sub nivelul mortalităţii şi determinând un spor natural negativ al populaţiei. Aşa reiese dintr-o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, întocmită pentru intervalul ianuarie-iunie 2013 şi dată publicităţii ieri, de conducerea instituţiei.
Potrivit raportului, în primele şase luni ale anului, au fost înregistraţi 3.446 născuţi vii, determinând o rată a natalităţii de 9,7 născuţi vii la mia de locuitori. Numărul deceselor generale a fost de 3.782, determinând o rată a mortalităţii generale de 10,7 la mia de locuitori. Numărul deceselor în rândul sugarilor a fost de 31, iar al deceselor înregistrate la copiii cu vârste între 1 şi 4 ani a fost de cinci, rezultând o rată a mortalităţii infantile de 9 la mia de locuitori.
Sporul natural negativ, care indică o scădere a numărului de născuţi vii faţă de numărul de decedaţi, a fost de minus 0,9 la mia de locuitori.
Bolile de inimă şi cancerul au ucis cei mai mulţi suceveni
Potrivit aceleiaşi statistici, în intervalul ianuarie-iunie 2013, bolile de inimă şi cancerul au rămas principalele cauze de deces în judeţ. Ciroza, traumatismele, otrăvirile şi afecţiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar au ocupat celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii. Astfel, în primele şase luni ale anului, 2.420 din decesele înregistrate în judeţ au fost cauzate de bolile aparatului circulator, după cum urmează: hipertensiune arterială - 256, infarct miocardic - 278, alte forme de cardiopatie ischemică - 617, cord pulmonar cronic - 71, boli cerebro-vasculare - 596 (restul până la 2.420 decese au fost provocate de alte boli ale aparatului circulator decât cele menţionate).
163 de decese prin traumatisme şi otrăviri, în ianuarie-iunie