Monumentul a fost pus pe soclu în această dimineaţă, în prezenţa primarului Dorin Chirtoacă şi a liberalului Mihai Ghimpu, precum şi a funcţionarilor de la Primărie. Inaugurarea este preconizată după 20 august.
“Bine că a ajuns la Chişinău, pentru că aveam unele rezerve. Este un monument expresiv, sugestiv, care arată foarte bine cum au fost distruse familiile noastre de către maşinăria sovietică, în 1941 şi 1949”, a declarat Dorin Chirtoacă.
După instalarea monumentului, vor demara lucrările de placare a postamentului cu piatră de Cosăuţi, ca la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei, dar şi lucrările de înverzire a scuarului.
“Mai avem de lucru. Trebuie să facem curăţenie, să dăm jos gheretele şi panourile publicitare”, a mai adăugat edilul capitalei.
În procesul de instalare au fost implicaţi zece muncitori şi a fost nevoie de o macara specială. Şeful Direcţiei construcţii capitale, Roman Sofroni, a menţionat că la lucrările de asamblare au participat şi specialişti de la Minsk, care mai devremeau turnat în bronz compoziţia.
Autorul proiectului, sculptorul Iurie Platon, de asemenea a supravegheat instalarea trenului. “Mă simt eliberat şi îmi pare bine că am ajuns la final. Cinci ani de zile m-am dedicat proiectului şi nu mai credeam că voi vedea lucrarea pe soclu, din cauza birocraţiei, neclarităţii politice şi financiare. Nu pot spune dacă sunt mulţumit sau nu, pentru că trebuie să treacă un pic de timp, lucrurile să se aşeze, să revăd lucrarea de mai multe ori”, ne-a împărtăşit Iurie Platon.
Maestrul recunoaşte că părerea oamenilor nu prea contează, criticul propriei lucrări fiind el însuşi, dar şi experţii în artă.
Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste este o sculptură în bronz de trei metri înălţime şi 12 metri lungime, cântărind circa 15 tone. Lucrările d