Două mesaje trimise de preşedintele Consiliului de Administraţie, Dan Pascariu, către managerul privat al Tarom, Christian Heizmann, cu care se află în conflict deschis, dovedesc presiunile cărora a fost supus acesta din urmă.
1 /.
O sursă a furnizat EVZ detalii din corespondenţă. După trei luni de la venirea lui Heinzmann, pe 18 februarie, Pascariu îi scrie într-un email că a „punctat slab la toate cele şase funcţii care îi revin ca manager: planificare, organizare, coordonare, personal, control şi, în special management”. „Luna de miere s-a terminat! Trebuie să fii foarte atent pentru că toată lumea este cu ochii pe tine: angajaţii, sindicatele, Consiliul de Administraţie, media, FMI, Banca Mondială”.
Managerului i se reproşează că nu a progresat cu renegocierea contractelor cu furnizorii, nu a făcut o analiză amănunţită privind personalul în exces, deşi, re cunoaşte Pascariu, Heinzmann nu beneficia de sprijinul unui manager HR. Trebuie spus că alte companii de stat cu manageri privaţi, CFR sau Poşta Română, problema disponibilizărilor s-a pus după mai bine de şase luni de la preluarea controlului. În plus, scrisoarea i-a fost trimisă lui Heinzmann înainte ca acesta să fi elaborat planul de management.
Fenechiu, implicat
La şase luni după preluarea mandatului, Pascariu trimite alt email, în mai 2013. Deşi, Relu Fenechiu, încă ministru al Transporturilor pe atunci, a declarat că este străin de conflictul de la Tarom, scrisoarea dovedeşte cu totul altceva: „Dragă Chris, ne pare rău să te informăm că atât Consiliul de Administraţie cât şi Ministerul Transporturilor şi-au pierdut în întregime încrederea în tine. Drumurile noastre trebuie să se despartă”.
Lui Heinzmann i se reproşează că starea companiei nu s-a îmbunătăţit. Cu toate astea, până în mai pierderile scăzuseră cu peste 35% faţă de perioada similară din 2012. I se reproşează ş