La Zalău s-a desfăşurat săptămâna aceasta cea de-a opta ediţie a Olimpiadei Naţionale de Ştiinţe pentru Juniori, competiţie ce are ca finalitate desemnarea componenţilor lotului olimpic extins al României din care vor fi aleşi, în toamnă, cei şase elevi care vor reprezenta ţara la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, ce va avea loc în decembrie în India.
Competiţia se adresează elevilor din clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a, care trebuir, în mod obligatoriu, să se priceapă foarte bine nu la o materie, ci la trei: chimie, fizică şi biologie. Concuenţii au avut de susţinut o probă practică în care au fost înglobate teste şi cerinţe din toate cele trei discipline distincte, dar şi o probă teoretică la care au trebuit, din nou, să facă dovada priceperii lor la chimie, fizică şi biologie. De menţionat este faptul că, deşi sunt de vârste şi niveluri de pregătire diferite, candidaţii au de rezolvat la această competiţie aceleaşi subiecte, aspect ce justifică, oarecum, punctajele mai mari obţinute la Zalău de elevii din clasa a IX-a.
Dintre cei 101 elevi calificaţi la etapa naţională, 16 vor face parte, în urma concursului de la Zalău, din lotul olimpic al României, mai mult cu unu faţă de cât se anunţase iniţial. Ei au fost anunţaţi, astăzi, în cadrul unei festivităţi găzduite de Consiliul Judeţean Sălaj, de către conferenţiaurl universitar dr.Sebastian Popescu, preşedintele comisiei naţionale a olimpiadei. Este vorba, în primul rând, despre premianţi, şi anume despre George Dobrin, elev al Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, câştigătorul premiului I în concurs; Paul Haidu Gerea, de la acelaşi colegiu, ocupantul locului al II-lea; Robert Râclea, de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi, concurent clasat pe locul al III -lea. În lot mai intră 11 concurenţi cu menţiune, şi anume: Alexandra Dima, de la Liceul