Renault a înregistrat în primul semestru provizioane, costuri speciale pentru deprecierea activelor şi cheltuieli de restructurare în valoare totală de 832 milioane euro, se arată în raportul financiar prezentat vineri de grupul francez, proprietarul Dacia.
Provizionul de 512 milioane euro constituit pentru acoperirea întregii expuneri pe Iran reprezintă cea mai mare parte din rezultatul negativ.
Totodată, grupul a avut costuri speciale de 227 milioane euro cu deprecierea activelor legate de anumite programe în domeniul auto şi cheltuieli de restructurare de 173 milioane euro în Franţa, potrivit raportului.
Renault a încheiat în martie un acord cu sindicatele din Franţa privind reducerea cu 17% a numărului angajaţilor din ţară şi îngheţarea salariilor, angajându-se în schimb să nu închidă în următorii trei ani nicio fabrică franceză.
Veniturile Renault au variat nesemnificativ în prima jumătate a anului, la 20,4 miliarde euro, de la 20,6 miliarde euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Iran este cea de-a 13-a piaţă din portofoliul Renault după vânzări, cu aproape 29.000 de autovehicule comercializate în republica islamică în prima jumătate a anului, în scădere cu 1,1%, cifră care conferă grupului francez o cotă de piaţă de 7,2%.
Marja de profit operaţional a Renault a crescut de la 2,5% la 2,9% din venituri în perioada analizată, respectiv de la 508 milioane euro la 583 milioane euro.
Renault colaborează cu doi parteneri locali în Iran, care produc modelele Logan şi Megane utilizând piese furnizate de grup.
Din cauza sancţiunilor economice impuse de SUA şi alianţii săi asupra Iranului, reglarea creanţelor comerciale şi financiare în monedă străină s-a menţinut la un nivel foarte redus în prima jumătate a anului. Sancţiunile economice au fost prelungite în luna iunie a acestui şi au fost modificate astfel