1. Un jucător poate fi legitimat de forul organizator pentru a juca la un club ca profesionist sau ca amator. Numai jucătorii legitimaţi au dreptul să participe la jocuri oficiale sau amicale. Prin actul legitimării jucătorul consimte să se supună statutului, regulamentelor şi deciziilor FIFA, UEFA şi FRF/LPF/AJF.
2. Dacă un jucător, care nu a fost legitimat de forul competent, evoluează într-un joc oficial, atunci se va considera că el a jucat neregulamentar. În acest caz, se vor aplica sancţiuni jucătorului şi clubului în conformitate cu regulamentul disciplinar.
3. Un jucător poate fi legitimat la un singur club în aceeaşi perioadă de timp.
4. Într-un an competiţional un jucător poate figura ca legitimat la maxim 3 (trei) cluburi. In timpul acestei perioade jucătorul are dreptul să se transfere sau să se legitimeze la alt club de cel mult două ori şi să joace în meciuri oficiale pentru numai două cluburi.
5. Statutul unui jucător se stabileşte de forul organizator, cu prilejul legitimării, transferului sau acordării vizei anuale, în funcţie de raporturile existente între jucător şi clubul la care este legitimat.
6. Pentru a fi legitimat pentru prima dată jucătorul trebuie:
- să aibă vârsta minimă de 8 ani împliniţi;
- să posede avizul medical eliberat de unitatea medico-sportivă competentă din care rezultă că este apt pentru practicarea fotbalului;
- să nu mai fi fost legitimat anterior la niciun club afiliat la FRF, AJF sau la altă federaţie/asociaţie naţională de fotbal.
7. Legitimarea pentru prima dată a unui jucător se poate efectua în tot cursul anului.
8. În cazul în care un jucător semnează două sau mai multe cereri de legitimare, rămâne valabilă cererea cu cea mai veche dată de înregistrare la forul competent să efectueze legitimarea, iar cealaltă cerere se anulează, urmând ca persoanele vinovate