Numai în această lună au fost înmatriculate, în judeţul Olt, 164 de autoturisme prin partaj, fără a se plăti timbrul de mediu. Reprezentanţii SPCRPCIV spun că oamenii abia acum au aflat că pot „fenta” această taxă şi se aşteaptă ca numărul să crească.
Cei care vor să-şi cumpere o maşină însă nu doresc ori nu au bani pentru a achita timbrul de mediu, care în cazul unor maşini ajunge la câteva mii de euro, au găsit deja o „portiţă“ pentru a fenta OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Faţă de celelalte legi prin care statul încasa taxa de primă înmatriculare ori taxa de poluare, actul normativ emis pe 19 februarie 2013 aduce câteva excepţii în plus de la plata timbrului de mediu. Timbrul nu se plăteşte atunci când vehiculele sunt în categoria celor istorice, sunt donate unor instituţii ale statului, intrate în proprietatea statului prin confiscare, destinate competiţiilor sportive ori moştenite. „Slăbiciunea“ acestei ordonanţe a fost descoperită la art. 8, lit. f, care spune că vehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Actul normativ nu face însă nici un fel de precizări privind neplata timbrului atunci când vehiculele sunt dobândite prin partaj.
Potrivit informaţiilor remise de Serviciului de Înmatriculări (SPCRPCIV) Olt, de la intrarea în vigoare a OUG 9/2013, 164 de olteni au reuşit să-şi înmatriculeze autovehiculul fără să achite taxa de timbru. Autorităţile spun că „fenomenul” este abia la început.
„De abia din luna a şaptea a început această practică a partajului. Nu s-a ştiut până nu au fost mediatizate mai multe cazuri. Ne aşteptăm, aşadar, la o creştere a înmatriculărilor fără plata timbrului de mediu, invocându-se articolul 8, litera f a Ordonanţei 9/2013”, a declarat Florin Hoară, şef serviciu SPCRPCIV Olt.
În altă ordine de idei, în perioada 1 ianuarie 2013-1 iuni