Apeluri la manifestaţii au venit din ambele tabere: pe de-o parte, omul-forte al ţării în acest moment, şeful armatei, Fatah al-Sisi, le-a spus egiptenilor să iasă în stradă ca să îi dea un mandat pentru a readuce securitatea în ţară. Pe de altă parte, Frăţia Musulmană, care acuză armata de lovitură de stat, şi-a chemat şi ea susţinătorii la proteste.Între timp, exasperată că nu este ascultată de noii lideri de la Cairo, administraţia Obama a decis să sisteze livrările de avioane militare către Egipt.
Fiecare tabără încearcă să se autolegitimeze şi să o decredibilizeze pe cealaltă. Normal ar fi fost, într-o asemenea situaţie tensionată, ca toţi oamenii să fie îndemnaţi să rămână acasă, să fie deschise canalele de negociere şi să înceteze urmărirea liderilor islamişti, comentează agenţia Bloomberg. În schimb, comandantul forţelor armate egiptene, generalul Abdul Fatah Al Sisi, cel care a orchestrat înlăturarea lui Mohamed Morsi, cere populaţiei să manifesteze vineri şi să-i dea în acest fel un mandat “ca să pună capăt violenţelor şi terorismului”.
E drept, şi în noaptea de miercuri spre joi cel puţin trei oameni au fost ucişi, unul într-un atac al islamiştilor asupra unei secţii de poliţi, alţi doi în ciocnirile dintre protestatari. De pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat pe preşedintele islamist, 100 de oameni au fost ucişi. Însă îndemnul ministrului Apărării dovedeşte şi că guvernul civil abia instalat nu este decât o faţadă şi că oamenii armatei sunt cei care controlează de facto puterea. Şi, în timp ce generalul reafirmă că armata nu a făcut altceva decât să îndeplinească voinţa poporului destituindu-l pe Morsi, islamiştii continuă să acuze o lovitură de stat şi cer reinstaurarea lui Mohamed Morsi. În replică la apelul lui al-Sisi, Frăţia Musulmană a cerut şi ea organizarea de manifestaţii paşnice vineri.
"Mulţimile de egipteni onorabili c