Un tribunal din Cairo a ordonat plasarea în detenţie a preşedintelui destituit Mohamed Morsi pentru legături cu mişcarea palestiniană Hamas, în timpul atacurilor împotriva poliţiei şi a unei evadări din închisoare la începutul lui 2011, a anunţat vineri agenţia oficială Mena, citată de AFP, potrivit Mediafax.
Morsi, deţinut în secret de armată de la destituirea sa, la 3 iulie, a fost plasat oficial în detenţie pentru o durată maximă de 15 zile, în cadrul acestei proceduri privind presupusa sa implicare în atacuri împotriva poliţiei, imputate Hamas, în timpul predecesorului său, Hosni Mubarak, şi evadarea sa din închisoarea Wadi Natroun în aceeaşi perioadă, a precizat agenţia.
Fraţii Musulmani: Arestarea lui Mohamed Morsi înseamnă o revenire la era Mubarak
Decizia justiţiei egiptene de a-l plasa în detenţie preventivă pe preşedintele înlăturat de la putere Mohamed Morsi pentru fapte care datează din ultimele zile ale regimului lui Hosni Mubarak înseamnă o "revenire în forţă" a fostei puteri, au apreciat vineri Fraţii Musulmani, citaţi de AFP, mai scrie Mediafax.
Acuzaţiile aduse lui Morsi "sună ca o răzbunare a fostului regim, care arată că acesta revine în forţă", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al mişcării din rândul căreia provine Morsi, Gehad el-Haddad.
Îngrijorare în creştere în Occident
Unele ţări occidentale resimt faţă de criza egipteană o îngrijorare în creştere, împărtăşind temeri că angajamentul armatei de a aduce ţara pe o cale democratică să nu fie altceva decât o iluzie destinată să ascundă o intenţie de preluare a puterii pentru o perioadă mai lungă de timp, relatează AFP.
Cu toate că Statele Unite au refuzat până în prezent să califice înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi drept lovitură de stat - ceea ce, în virtutea legii americane, ar fi antrenat în mod automat îngheţarea u