Sirianul Omar Hayssam a fost chemat la DNA. El trebuie să explice cum a dat 200.000 de euro pe o fabrică ale cărei terenuri valorau 20 de milioane de euro.
1 /.
Odată cu aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, începe să se scuture praful de pe dosarele în care acesta este acuzat că a adus prejudicii imense bugetului de stat. Sirianul a şi fost chemat, ieri, în faţa procurorilor anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul privatizării dubioase a IPRS Băneasa, fabrică pentru care sirianul a plătit preţul unui apartament, puţin peste 200.000 de euro. Adus din Penitenciarul Rahova să dea explicaţii în acest caz, Omar Hayssam a stat doar 30 de minute la sediul DNA, după ce le-a spus anchetatorilor că vrea să îşi angajeze propriul avocat şi nu vrea unul din oficiu.
Firma Ogharit Trading Co Siria, controlată de afaceristul acuzat de terorism, a cumpărat societatea de la stat, pe 26 septembrie 2003. În condiţiile în care fabrica avea terenuri estimate la circa 20 milioane de euro, firma siriană a plătit 204.854 euro, pentru pachetul de 51,4% din acţiuni. Afacerea a fost parafată, din partea statului, de Autoritatea pentru Privatizarea şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS).
Ulterior, succesoarea APAPS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - a anulat contractul de privatizare, pe motiv că firma siriană nu şi-a respectat obligaţiile asumate. În 2005, Ogharit a dat în judecată AVAS, dar procesul a fost suspendat în octombrie 2006.
Privatizare suspendată
Procesul dintre firma siriană şi stat a fost oprit după ce societatea olandeză Elmefa Bedrijven BV, care participase la licitaţia din 2003, a obţinut, la Tribunalul Bucureşti, reluarea negocierilor. Şirul proceselor a continuat la Curtea de Apel şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost suspendat până la soluţionarea dosarului DNA, privitor la activitatea l