Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Prahova au solicitat unităţilor de învăţământ o proiecţie asupra normelor didactice necesare pentru anul şcolar 2013-2014. Din lipsă de elevi, unii dascăli riscă să rămână pe drumuri.
Ca în fiecare an, Inspectoratul Şcolar Prahova a estimat o situaţie generală cu numărul de clase a noua şi posturi pentru catedrele necesare cursurilor de liceu în anul şolar 2013-2014, bazate pe o medie de 28 de elevi în clasă. Calculele nu s-au potrivit, însă, pentru că Ministerul Educaţiei a decis ca numărul de elevi să fie 29. Astfel, din estimarea ISJ Prahova vor fi tăiate unele clase, dar şi unele catedre.
„Deocamdată nu ştim cu exactitate numărul claselor a noua care vor începe anul şcolar următor. Pe de o parte, avem aproximativ 800 de elevi corijenţi de clasa a VIII-a, dintre care nu ştim câţi vor ajunge la liceu. Mai avem corijenţii de clasa a IX-a şi nu ştim câţi dintre aceştia vor rămâne repetenţi şi câţi vor trece clasa. În ursul lunii august aşteptăm şi rezultatele examenului de titularizare, apoi mai avem recomandarea Ministerului Educaţiei ca într-o clasă să fie înscrişi 29 de elevi şi nu 28 cum era iniţial. Drept urmare, faţă de anul trecut numărul de catedre ar putea fi afectat", ne-a declarat prof. Horia Toma, inspector şcolar general în cadrul ISJ Prahova.
În urma repartizării computerizate, în Prahova există şi licee care şi-au completat numărul de clase a noua în detrimentul altor unităţi de învăţământ şi al posturilor de profesori din aceste licee: „Ne confruntăm cu situaţia în care avem colegii naţionale care şi-au completat numărul de locuri cu 29 de elevi la clasă, ceea ce înseamnă că alte unităţi au rămas, astfel, cu locuri libere. Avem, în prezent, la nivelul judeţului, aproximativ 1.400 de locuri libere la liceu, iar dacă acestea nu vor fi completate cu elevi, numărul de posturi didactice va fi afecta