Este un lucru cert. Scrisoarea deschisă a studentei din Londra, Cristiana Mărcuș, a stârnit o adevărată dezbatere pe întreg mapamondul. Tineri români, adulți din toată lumea au analizat – fiecare după gradul său de pregătire intelectuală – afirmațiile româncei plecată la studii în Marea Britaniei. Nu au lipsit jignirile, dar nici mesajele de solidaritate.
Mii de comentarii făcute numai pe site-ul 7est.ro dezvăluie câteva lucruri esențiale despre tinerii români care au luat contact cu Occidentul: diversitatea opiniilor, libertatea de exprimare și independența gândirii.
Recent, pe adresa redacției a fost trimisă o scrisoare mai mult decât interesantă. Ea aparține unui tânăr român, proaspăt absolvent al Edinburgh University care, după cinci ani petrecuţi în Marea Britanie, precedaţi de alți cinci în Scandinavia, consideră că are o părere „demnă de luat în seamă”. Iată-i răspunsul integral:
„Dumnezeu nu a fost ucis de Occident!
De câteva zile bune, circulă pe internet o scrisoare deschisă împotriva celor care „idolatrizează” Occidentul în detrimentul României. O scrisoare al cărei mesaj este unul simplu: „nicăieri nu-i ca acasă”. Din păcate acest mesaj se pierde foarte repede printre comparaţiile forţate şi declaraţiile radicale. Totul se depărtează de o simplă opinie şi se prezintă mai degrabă ca truism. Sunt şi eu proaspăt absolvent al unei facultăţi de renume din Marea Britanie şi, petrecându-mi ultimii zece ani în aşa zisul „Occident”, simt nevoia să prezint poate aceeaşi realitate, văzută însă cu alţi ochi.
Încep cu declaraţia autoarei conform căreia Occidentul duce lipsa unei identităţi. Dar ce înseamnă de fapt să ai o identitate? Până la urmă, se rezumă la identificarea personală şi, de cele mai multe ori artificial, cu o anumită societate şi/sau set de valori. Fie că alegi să te identifici prin